Фестивалът на розите – 6 събития и места, които да посетите тази година

Посещавали ли сте някога розовия фестивал в Казанлък? Сега е вашият шанс. Програмата започва от утре – 12 май.

България е известна със своите традиции в отглеждането и преработването на маслодайни рози. Получените масла се използват от международни марки, като Nina Ricci, Chanel, Christian Dior, Kenzo и други.

Това, което чужденците, а и част от сънародниците ни знаят е, че празникът на розата е едно завладяващо, магнетично събитие, показващо традициите на розобера и силен културен център на страната.

Посетителите не са подготвени за всички емоции, които фестивала предлага.

Розовият ароматът е навсякъде из града и околността. По улиците се носи приятна народна музика, български занаятчии предлагат своите автентични продукти по централната улица. Пъстрота и енергия заливат минувачите.

За тези от вас, които не са имали възможността да изпитат тази тръпка предлагаме няколко задължителни за посещения събития:

 

За тези от вас, които не са имали възможността да изпитат тази тръпка предлагаме няколко задължителни за посещения събития:

Ритуал Розобер

Ритуалът не е еднократен, а се извършва през определен период, в зависимост от растежа на розите. Организира се беритба на няколко локации – село Розово, Горно Изворово, Горно Черковище и още няколко места около Казанлък.

Откриване на Фестивала на Розата

Освен празнично настроение, гостите се радват и на хубавите девойки от Казанлък и околността. На това събитие именно се избира Царица Роза.

Йоанна Шишкова- Царица Роза 2016 г.

Посетете новият музей на розата

В него ще научите как преди 114 години е започнало отглеждането и обработването на рози, стари уреди за събиране и обработка и много история.

Етнографски комплекс „Дамасцена”

Комплекса е изградил старинна дестилерия „галапана”, в която гостите могат да наблюдават процеса на обработка на розовите листа. Последният ден от Фестивала на Розата, комплекса предлага множество събития, хубава храна, разнообразни розови продукти и езерце изпълнено с розови листенца.

Багa – Тур – Пазителите на българският дух

Посетете спектакъл на нашите приятели от Бага-Тур. Те са отличен пример, че българите пазят ревниво своите традиции, култура и дух. Групата участва често в спектакли, на които пресъздават исторически и фолклорни сюжети – елементи от ритуалите, митологията, танците и игри, както на нашите предци – прабългарите, така и на етносите които са участвали във формирането на сегашния български ген – траки.

Празничното шествие

Провежда се последния ден (4-ти юни)от фестивалът и едно от най-впечатляващите в страната. Стотици групи, ансамбли, трупи, танцьори, певци тържествено преминават по основният площад, за да покажат на гостите на града, че културното наследство на страната се съхранява, въпреки трудностите. Деца и хора от всякакви възрасти демонстрират пред публиката автентични носии и разпръсват розови листенца.

Финала е едно от най-хубавите моменти – всички гости и състави се хващат на огромно хоро, начело с Царица Роза, което може да продължи докато ти държат краката. Програмата продължава и на площада с още музика и танци.

Трудно би било да се опише какво е да танцуваш на едно хоро с няколко хиляди хора, но ви уверяваме, че този момент ще остане завинаги с вас.

Пълна програма на фестивала на Розата 2017 можете да намерите ТУК 

2018-06-14T14:25:06+00:00