Фес – най-древният град в Мароко

Фес е културен, архитектурен и религиозен център и един от четирите имперски града в Мароко. Той е най-древният град в страната и основна туристическа дестинация.

Старата част, Фес ел Бали е оградена с крепостни стени, които са пазили града от създаването му през 789 година. Градът има над 9000 малки улички, които изграждат един своеобразен лабиринт. Фес няма централна улица или булевард. В малките улички се крият магазинчета за всякакви стоки, някои от които не се срещат никъде по света. Заради тесните улички стоките се пренасят с камили, коне или мулета. Място за автомобили няма.

Желаещите да опознаят по добре града и неговите тайни, скрити в малките улички е желателно да си наемат екскурзовод, но дори и те понякога се губят.

В града се обработват и боядисват кожи по стара технология, което е атрактивен процес, но посетителите трябва да готови да понесат и миризмата, която в по-горещите дни става много силна.

 

Джамията “Карауин” се явява религиозен център на града. Сградата може да събера 22 000 поклонници и е с четиринадесет  порти. “Карауин” е една от най-древните джамии в Източния свят. С своята архитектура и енергия, тя привлича поклонници от цял свят.

2017-05-02T12:10:05+00:00